דף הבית   |   מי אנחנו   |   צור קשר
 קריאה   כתיבה   אותיות הפלא   חשבון עם פגבג   הרצאות   קישורים   הורדות   הזמנה מאובטחת 


הורידו את אותיות הפלא ל-10 הפעלות חינמיות!

גם ההרצאות האינטרנטיות חינמיות:

כדאי לעקוב אחר הפרסומים שלנו לסדרת ההרצאות אינטרנטיות בנושאים שונים הקשורים לקריאה: רכישת קריאה, שטף קריאה, הכנה לכתה א', קבוצות קריאה ועוד.

לצפיה בהקלטה של מבחר וובינרים קודמים. אתם יושבים בבית עם הקפה או התה שלכם ומאזינים להרצאה ...

אותיות הפלא - תוכנה מצויינת להקניית הקריאה בבתי ספר גם בעזרת לוח חכם ומקרן.

המשחקים באותיות הפלא מגייסים את כל החושים להצלחה במשימה, ולכן מתאימים מאוד כהכנה לכתה א' וכמובן גם במהלך השנה.

הורים לילדים שזקוקים לחיזוק בנושאי הקריאה בכל גיל מוזמנים ליצור איתנו קשר.
שיחת טלפון נעימה תוביל לפתרון!
04-9947780

אותיות הפלא בגן לילדים הגן הזקוקים לאימון של המודעות הפונולוגית שלהם.

תולעת ספרים - לילדים בוגרים יותר שזקוקים לחיזוק בקריאה.

גשר לקריאה
תכנית טיפולית מיוחדת לילדים מתקשים בקריאה בתוך בית הספר. השנה הצטרפו לפרוייקט בתי ספר בנצרת עילית.
עוד על גשר לקריאה...

פגבג כפול שבע לתרגול יעיל של לוח הכפל.

כיתבו סיפורים באותיות הפלא ושילחו אותם
למועדון הסיפורים של לומדע.



הרשמו לרשימת התפוצה
קבלו מאיתנו טיפים איך ללמד בעזרת התוכנות ומידע על עדכונים
דואר אלקטרוני
שם
תגיות   הורידו את אותיות הפלא לנסיון   מודעות פונולוגית   מהי קריאה?   מוכנות לכתה א'   שטף קריאה   לוח הכפל   דפי עבודה לכתה א' בחשבון חינם  


 
 


שלבים בלימוד קריאה

מאת סיגי ברנדה
MA בלקויות למידה, דוקטורנטית בנושא שטף קריאה


מהי קריאה?
קריאה הינה מיומנות בסיסית נדרשת בעולמנו המודרני. קריאה היא פיענוח מדוייק ומהיר של סימנים גרפים לצורך הבנה של המסר. בעזרת קריאה מתרחשת מרבית הלמידה שלנו. קריאה היא מיומנות שיש ללמד, היות ואין אנו נולדים עם מרכז מוחי המיועד לקריאה, תהליכים מוחיים רבים מעורבים בתהליך. כך שהיכולת שלנו ללמוד לקרוא תלויה בביצוע במגוון סוגי ידע וכישורים קוגניטיבים.

הכתב הוא המצאה אנושית בת כמה אלפי שנים שנועדה לבטא את השפה הדבורה באמצעים גרפים. מאחר והכתב מייצג את השפה המדוברת, יש להורות לילד באופן ישיר את עקרון הייצוג האלפביתי בצורה ישירה ופשוטה (פרוסט אצל שימרון).
להורים ולמורים
מאמרים
מן העיתונות
מה בתוכנה?
סיפורי הצלחה
מועדון הסיפורים
ממליצים
היכן להשיג?
קישורים
  קיימים מודלים רבים המסבירים את תהליך רכישת הקריאה. מן המודלים השונים
(Frith, 1985 Chall,1983 Adams, 1990) עולה כי בתהליך הבסיסי מעורבים שני תפקודים בסיסיים: זה המבוסס על המקור השמיעתי שפתי - מודעות פונולוגית, וזה המבוסס על היכולות החזותיות - מודעות אורתוגרפית. לאחר שנרכשה קריאה מדייקת ומהירה יכול הילד להתפנות (מבחינת עומסי זכרון וקשב) להבנת נקרא.

שפה דבורה
תנאי מוקדם לרכישת קריאה הוא רכישת שפה דבורה. יכולת זו מתפתחת באופן תקין כתוצאה מחשיפתו של הילד לשפה, באופן ספונטאני וכמעט ללא התערבות מכוונת התפתחות השפה נשענת. על יכולתו של הילד לקלוט ולתרגם גרויים צליליים (פונמות)  מהשטף הצלילי הכולל ליצור מהם מילים, משפטים ותכנים שפתיים נרחבים (בנטין 1997), והן הבסיס ליצירת מספר רב ואין סופי של מילים אשר נבדלות זו מזו בצירוף הפונמות, בסדר שלהן או בהרכבן.

מודעות פונולוגית
מודעות פונולוגית זוהי יכולת המאפשרת לילד לזהות את המבנה- של המלים המורכבות מצלילים. פיתוח המודעות הפונולוגית נעשה בעזרת משחקי צלילים על מלים שהילד רוכש: זיהוי צליל פותח, סוגר, או צליל באמצע מילה. פעילויות כמו חריזה, בידוד צליל במילה ליצירת מילה חדשה או הוספת צליל למילה וקבלת משמעות אחרת מתהליך זה. מחקרים רבים הצביעו על כך שמודעות פונולוגית מנבאת במידה רבה את הסיכוי של הילד לרכוש קריאה תקינה ולכן יש לפתחה ולבססה. חוקרים שונים (Frith,in Snowling, 2000 ) מצביעים על חשיבותה של רכישת הקריאה כמי שמאיצה את פיתוחה של המודעות הפונולוגית, מכאן יש לעשות את התהליך במקביל:  פיתוח מודעות פונולוגית ולימוד  קריאה בו זמנית.

מודעות אורתוגרפית
מודעות אורתוגרפית - הינה היכולת המאפשרת לילד לזהות בשלבים הראשונים של הרכישה את האותיות והניקוד כמייצגים של אותם צלילים מוכרים היוצרים מלים. בהמשך מתפתחת היכולת לזהות באופן תבניתי את המילה, תהליך המאפשר קריאה שוטפת ומהירה.
רכישת הקריאה מחייבת לימוד מכוון, שבו הילד נחשף לאותיות, לעיצורים ותנועות הוא יוצר בהדרגה את הצלילים
בּ) + ִי יוצר את בִּי). רכישת היכולת ליצור את הצלילים "בדרך מצרפת"  הינה תהליך ארוך המחייב מיפוי של המרכיבים הצליליים של המלים לסמלים כתובים. בשלבים הראשונים של רכישת הקריאה עשוי הילד לנחש, לנסות ולהתבלבל, לנסות ולהצליח, אך אין לו כלים לקבוע זאת, לכן הוא זקוק לתיווך מישהו שיאשר שהצירופים שבנה הם, נכונים ושהוא אכן קרא מילה בעלת משמעות. זהו תהליך איטי המחייב תרגול רב ואימון וקבלת משובים קבועים על הצלחה או תיקון של הטעויות. לאחר פרק זמן של אימון, יכול הילד לעשותו בדיוק ובמהירות מספקים, שיאפשרו לו להתפנות להבנת הנקרא בדומה לתהליכי הבנת הנשמע שלו.

ישנו קשר הדוק בין התפתחות יכולת זיהוי המילה לבין התפתחות יכולת האיות של המילה בכתיבה. (Berent & aaFrost,1997) לפיכך יש לאפשר לילד להתנסות גם בכתיבה כתמיכה לתהליכי רכישת הקריאה.

הוראת הקריאה
תהליך רכישת הקריאה מחייב הוראה מכוונת משתי סיבות: האחת, המבנה המוחי של המין האנושי עדיין לא הספיק להתאים עצמו לקריאה מבחינה מבנית, כפי שהתאים עצמו בתהליך האבולוציוני לתפקוד שפתי. השנייה נובעת מכך שהכתב אינו מייצג באופן ישיר את המשמעות (כמו בציור) ויש ללמוד את הצרופים כולם באופן מסודר. נראה שלא די בכך, באופן הדרגתי צריך הילד להגביר את קצב זיהוי הצרופים הללו, ליצור את המילים במהירות כזו שמוח יוכל לעבדם לכלל משמעות.

את תהליך ההוראה ניתן לעשות בצורה מעניינת מהנה ומסקרנת. באופן מסורתי עושה זאת המורה בכיתה א'. אך ניתן לחשוף את הילד לתהליך באופן בלתי פורמלי כחלק מהגריה הכוללת , או כתוספת להוראה בכיתה.

  מי אנחנו?     צור קשר  

  054-4212-942