דף הבית   |   מי אנחנו   |   צור קשר
 קריאה   כתיבה   אותיות הפלא   חשבון עם פגבג   הרצאות   קישורים   הורדות   הזמנה מאובטחת 
 קריאה מהי? 
  מודעות פונולוגית  
  מוכנות לכתה א'  
  לימוד קריאה 
  דיסלקציה  
גשר לקריאה
גם על לוח חכם
סדנת גשר לקריאה
שיטת רביב
נשימה טובה



הורידו את אותיות הפלא לנסיון
וגם תוכנות נוספות


 

קראו על אותיות הפלא לפני שתחליטו לרכוש

נשימה טובה
תכנית טיפולית לאיזון הנשימה לילדים בעלי בעיית קשב וריכוז

מיכל ניסן, פסיכותרפיסתית ממוקדת נשימה, התארחה בוובינר
שהתקיים ב 12.2.14 כדי לצפות בהקלטה - לחצו על הקישור

בואו נעזור לילדינו ולתלמידינו להשתחרר ממקורות הקושי עוד בטרם יקבעו בהם דפוסי התנהגות, שריונים מקשים ואמונות מעכבות שמחה.


מיכל, פסיכותרפיסטית באמצעות נשימה: "קיבלתי את מיכאל, ילד מקסים ומאוד אינטליגנטי. מאובחן כבעל הפרעת קשב וריכוז המלווה בהתפרצויות כעס וזעם בלתי נשלטות.. " כך תיארה לי אותו המחנכת שלו בכיתה ד.

מיכאל נכנס אלי בצעדים מהוססים...עיניים גדולות מושפלות.. כתפיים מכונסות..ראש מורכן.. כולו אומר, ללא מילים, " אני לבד.. קשה לי.. אני פוחד, "
לפני עמד ילד עצוב, עצור ומופנם, רחוק מהדימוי האלים שדבק בו. הפער היה עצום ובלתי מובן. לאחר שקיבלתי את אישורו לקיום המפגשים שלנו, ביקשתי ממנו לשכב על המזרון ולנשום כ-5 דקות.

אבחון דפוס הנשימה מספר לנו רבות על עולמו הפנימי של הנושם ללא צורך בתקשורת מילולית. בנשימה של מיכאל היו קטעים מהירים וקטעים איטיים, היו בה גלים גבוהים וגלים נמוכים, והיו בה עצירות נשימה ארוכות. הגוף כולו היה מתוח ותנועות ידיים לא רצוניות ליוו את הנשימה. העולם הפנימי של מיכאל היה לעתים סוער, עתים רגוע, אך בעיקר לא יציב ומאוד לא צפוי. זו הייתה נקודת ההתחלה לשמונת המפגשים שקיימתי עמו. כל מפגש ארך כ- 30 דקות.

המטרה בראש וראשונה, הייתה להכניס יציבות ורוגע למערכות הגוף והנפש באמצעות תרגילים לתיקון הנשימה, ובהמשך לתרגל שיטות נוספות שיתמכו בשיפור הישגיו הלימודיים ובהשתלבותו החברתית. רגיעה הנובעת מנשימה מלאה, מאפשרת פניות וקשב לתכנים נוספים העולים כתחושות גוף, כרגשות וכתמונות.

בכל מפגש נשמנו. מיכאל למד לזהות את דפוס הנשימה שלו, ובהתאמה להקשיב לאותות הגוף. בהדרגה הוא הצליח לווסת את נשימתו, לנשום לאורך זמן, בקצב קבוע ולהרפות.
יום אחד מיכאל סיפר לי על אהבתו הגדולה לכדורגל - "אין לי חברים, הכול אצלי סביב ספורט...
למרות שאני קטן אני מאמין שאני שחקן טקטי טוב. אני הכי טוב בכדורגל בבית הספר, ואני רוצה ולהיות ספורטאי מצטיין. במשפחה שלי יש הרבה ספורטאים", הוסיף בגאווה.

באחד המפגשים, כשמיכאל נשם, ביקשתי ממנו לסקור את גופו ולשתף אותי בתחושותיו...
" כמו תמיד, כשאני נושם אני מרגיש שקט ורגוע", אמר.
" בכל הגוף?" שאלתי, "תבדוק עוד".
"כן בכל הגוף.. כל הגוף שקט, שקט מלבד הראש... הראש מרגיש פעיל..."
" בוא נקשיב לפעילות הראש ונלמד מה קורה שם" הוספתי.

מיכאל נשם בשקט כמה דקות ואז, לפתע חיוך ענק האיר את פניו.. "אני יודע מה קורה שם" לחש, "יש שם מגרש כדורגל ויש שם שחקן אחד עם יכולות של קבוצה שלמה שמשחק ללא הפסקה. "

ההבנה שיש משמעות ל "רעש" האין סופי שהיה לו תמיד בראש, הביאה לו הקלה עצומה. מיכאל מאוד התרגש ומאוד התגאה לגלות את קיומו של השחקן המושלם והמצטיין הזה בתוכו.. שילוב בין הנשימה, לבין קולו הפנימי, שבא לידי ביטוי בשחקן שבתוכו, אִפשר לו לנהל איתו דיאלוג שהתרכז בעיקר בנושאים של תחרות, כשלון, והצלחה. קשה היה לו לוותר, ולו במעט, על תחושת ההצלחה המוחלטת, אך עם הזמן למד לבחור וגם הסכים לקחת "פסק זמן במשחק" כדי להירגע...

במפגש האחרון מיכאל נרדם לכ 10 דקות. כמה טוב היה להביט בו - כל הגוף היה רפוי ונשימתו הייתה זורמת ושקטה. הגוף למד להירגע ..! נותר עכשיו רק לתרגל ולהפנים. "תרגול הנשימה מכניס בי יותר שקט, בשיעורים בכיתה אני מצליח להתרכז ליותר זמן..

להתעלם מדברים שמפריעים לי מבחוץ. וגם... אני מצליח לא תמיד להרביץ בחזרה... וזה גם עוזר לי להבקיע יותר גולים.. " סיכם מיכאל בחיוך רחב את עבודתנו המשותפת. חיוך אמרתי? כן, מיכאל נפתח... הוא למד לתת ביטוי מילולי לרגשותיו, למד להימנע בזמן אמת מתגובה אלימה להצקות, ויצר קשר חברי עם שני תלמידים בכיתה שלו.

במצבים בהם העומס היה גדול מדי, מיכאל למד לבחון את עולמו הפנימי ולהירגע בכוחות עצמו . במצבי לחץ פתאומיים או מתמשכים, רובנו מגיבים בהתכנסות, בהתכווצות הגוף, ובעצירת הנשימה....!

מצבי מתח מתמשכים עלולים להפוך למצב כרוני המשנה את דפוס הנשימה, ובכך מצמצם את נפח הנשימה שלנו עד לכדי 50%.

אם כמות החמצן בגוף אינה מספקת, הגוף כולו נכנס למצוקה ולמתח הישרדותי, ובמקביל אפשר לצפות גם לתגובות של פחד וחרדה.

ברמה הגופנית: הקטנת נפח החמצן והאנרגיה הנכנסת לגוף עלולה לגרום למתח גופני, לעצבנות ולחוסר שקט. הקטנת נפח הנשימה עלולה גם לפגוע בויטאליות, בריכוז, וביצירתיות, וגם להשפיע על חוזקה של מערכת החיסון , ועל איכות השינה. ברמה הרגשית: כאשר פחד וחרדה מנהלים את חיינו, אנו עלולים לאבד את יכולתנו לחוות ולבטא רגשות חיוביים כמו אהבה, שמחה והנאה.

מכאן ניתן להסיק שלמרות שתהליך הנשימה הוא טבעי ואורגני, לכל אחד דפוס נשימה אישי המושפע מביוגרפית חייו, ומשפיע גם על חייו בהווה.

לסיכום:
בעבודתי בבית הספר היסודי מצאתי שרוב התלמידים שסבלו מבעיות לימודיות או התנהגותיות והציגו עיוותים ברורים בדפוסי הנשימה שלהם.
מתוך הכרת הקשר הישיר בין מצבים רגשיים ונשימה. אנו בתוכנית "נשימה טובה" בנינו תוכנית הכוללת אבחון, שיפור דפוס הנשימה האישי, ועיגון החוויה בשילוב כלים נוספים. הילדים לומדים להיות מודעים בזמן אמת לנשימה, לסימני הגוף, לרגשות ולמחשבות שלהם. מודעות הנתמכת בעבודת נשימה מותאמת מאפשרת לכל תלמיד להגיע לרוגע והרפיה באופן עצמאי. ילדים מגיבים נפלא לעבודת הנשימה. הם מתחברים אליה בצורה בלתי אמצעית, ורואים בה כלי פשוט ונטרלי הקיים אצל כולם, ושאינו קשור לרמה לימודית, ריבוד חברתי, מצב בבית, וכו'...

בחרתי לעבוד עם ילדים בכיתות ג-ו, בתפר בין ילדות והתבגרות, מכמה סיבות:
בשלב זה הילדים כבר מסוגלים למלל במדויק את תחושותיהם, רגשותיהם ומחשבותיהם
עדיין יש בהם תמימות וכנות שמאפשרים להם להיפתח לתהליכים ללא עכבות.
השריונים הנוצרים מתוך חוויות החיים עדיין גמישים, או לא מעוגנים.
בחטיבת הביניים חוסר האיזון גדל. התפרצות המערכת ההורמונאלית יחד עם הלחץ החברתי הגובר הופכים את עבודת המודעות הפנימית למורכבת יותר.
כשפניתי לתלמידים בבית הספר היסודי לקבלת הסכמתם להשתתף בתוכנית, הם מיד הביעו נכונות לשתף פעולה עם עבודת הגוף והנפש ובהמשך נפתחו אליה בקלות.

אנו מעצימים את תלמידינו וילדינו בכך שאנו נותנים בידיהם גם כלים להתמודדות עם מצבי מתח ולחץ וגם כלים העוזרים להם להבין ולהכיל את עולמם הרגשי.
עדיין לא ברור מה מקור הרעש התמידי ממנו סובלים חלק מהילדים שאובחנו כ ADHD . אין לי ספק שלחיים המודרניים שלנו יש השפעה על יצירתם של קשיים מסוג זה.
כיום, כמעט בכל רגע נתון, ילדים מוצפים באין ספור גירויים חיצוניים ממכרים. תהליך זה מתחיל בגיל צעיר מאוד. אצל ילדים רגישים, גירויים ויזואליים ושמיעתיים מתמשכים עלולים ליצור חוסר שקט פנימי העלול בהמשך להתבטא ברעש פנימי קבוע, לא מובן, שאינו בר שליטה.

כמו במקרה של מיכאל: הרעש הפנימי יצר בו מיסוך שהקשה עליו ליצור רצף ארוך של ריכוז והקשבה, ובמקביל גם השפיע על תחושת הערך העצמי שלו ועל תפקודו החברתי. כאמור, מתח ולחץ מתמשכים עלולים לשנות את דפוס והקף נפח הנשימה.

וכך אנו נכנסים למעגל אין סופי של חוסר וויסות רגשי וגופני, תסכול, דימוי עצמי נמוך, ובדידות.
מתחים לא מטופלים, מודעים או לא מודעים, לאורך זמן נטמעים בגוף ופוגעים בתפקודו. נשימה חופשית ומלאה המחברת בין הגוף לנפש, מסייעת לגוף להשתמש בכוחות הריפוי הטבעיים שלו ולאזן אותו.

בברכת "נשימה טובה". מיכל ניסן.
מטפלת בפסיכותרפיה ממוקדת נשימה.
בעלת הסמכה של Integration Concepts U.S.A
מנחת קבוצות ובעלת קליניקה פעילה מזה כ- 10 שנים
טל:052.2850541 michali_nis@yahoo.com

 

.

  מי אנחנו?     צור קשר  

  054-4212-942